De Didgeridoo tegen Apneu & Snurken

Didgeridoo tegen Apneu & Snurken

Apneu

Hoe het werkt

Met de circulaire ademhaling leer je een ademhalingtechniek waarbij tegelijkertijd wordt in – en uitgeademd. Wanneer deze techniek wordt toegepast op de didgeridoo kan een oneindig lange toon worden geblazen, immers de uitademing hoeft niet te worden onderbroken omdat er moet worden ingeademd, het gebeurt gelijktijdig. De circulaire ademhaling die nodig is om door het instrument CONTINU te blijven blazen is als het ware bodybuilding voor de bovenste keelspieren, (gehemelte, huig).Schrijf u hier in voor de workshop!

Elke keer wanneer er wordt ingeademd door de neus en tegelijkertijd door de mond wordt uitgeademd vergt dit een zekere kracht (samentrekken) van deze ademhalingsspieren. De tong moet namelijk naar achteren om de keelklep af te sluiten zodat de lucht uit de nu afgesloten mondholte naar buiten kan worden geperst. Deze continue herhaling geeft een soort doedelzakeffect in de keelholte, de keel moet namelijk continu openstaan. De keelspieren worden daardoor enorm getraind, waardoor de spieren strakker worden en dus s'nachts minder gaan hangen of zelfs afsluiten. Deze keelspieren kun je dus trainen, te vergelijken met het trainen van de buikspieren.

Voor wie is het geschikt

Hoewel didgeridoospelen ook een leuke, muzikale ervaring is, richten wij ons met de workshops en lessen in het bijzonder op:

-Snurkers en apneupatienten die op een alternatieve wijze iets willen doen aan hun slaapproblemen

-Mensen die (slaap)problemen hebben door de Cpap of waarbij de Cpap (nog) niet het gewenste resultaat geeft.

-Klachten als: hyperventilatie, kortademigheid, astma, burn-out en die doormiddel van didgeridoospelen iets aan deze klachten willen doen.

-Degenen die géén last hebben van apneu of snurken maar gewoon graag didgeridoo willen leren spelen.

Snurken is een risicofactor voor vaatziekten

Recent onderzoek heeft uitgewezen dat snurken ook een risicofactor is voor vaatziekten.

Uit dit onderzoek blijkt dat snurken een grotere risicofactor is voor afwijkingen in de kransslagader dan overgewicht, roken of een hoog cholesterol.

De veranderingen in de kransslagader worden waarschijnlijk veroorzaakt door ontstekingen als gevolg van de trillingen door het snurken. Dat stellen onderzoekers van het Henry Ford Hospital in Detroit vast.

"Snurken is meer dan een irritatie in de slaapkamer. Je mag het zeker niet negeren", vertelt onderzoeker Robert Deeb. "Patiënten zouden hulp moeten zoeken, net als bij slaapapneu, een hoge bloeddruk of andere risicofactoren voor hart- en vaatziekten."

Meer dan 10 apneu's per uur?

Tijdens de slaap kunnen ademstops van 15 seconden of meer voorkomen. Deze ademstops veroorzaken grote bloeddrukschommelingen. Wanneer deze meer dan 10 keer voorkomen per uur spreekt men van een slaap-apneu syndroom. Didgeridoospelen biedt uitkomst aangezien de keelspieren worden versterkt waardoor het dichtklappen uiteindelijk verminderd en het aantal apneu's afneemt.

Bekijk onze op maat gemaakte Eéndagsworkshop!

Studiefilm

Bekijk een engelse studiefilm over Digeridoo spelen en slaapapneu:

Medisch bewezen

Diverse studies en onlangs in het programma ''Gezond Verstand'' (Npo 2) hebben inmiddels aangetoond dat didgeridoospelen een effectieve behandeling is tegen snurken en apneu. Hieronder staan enkele links naar artikelen en studies m.b.t. de didgeridoo, snurken en apneu.

Beluister een fragment van NH Radio "Lunchroom":

Didgeridoo?

Voor velen is de didgeridoo een relatief onbekend muziekinstrument.

Bekijk hier een korte demonstratie van Didgeridoo docent Niels de Lang vanuit het kerkje in Beets

Beginnerspakketten!
Didgeridoo Beginnerspakket

Bestel een beginnersdidgeridoo en instructie-dvd en leer didgeridoospelen en de circulaire ademhalingstechniek zelf!

20 jaar ervaring

Het DidgeridooCentrum heeft al meer dan 20 jaar ervaring in de natuurlijke behandeling van apneu en snurken met keelspiertraining. Mede met de ééndaagse workshops Didgeridoo & Circulaire Ademhaling. Meer informatie over deze behandelingsmethode vindt u ook op de website Apneutherapie.nl

© DidgeridooCentrum | Alle rechten voorbehouden | Website door Benjamin Verkleij
Stuur een Whatsapp!